"KÜLTÜREL ÜRÜNLER DEĞİŞİM" MEKTUP

18.12.2023 66

 

Ardahan' dan Amasya ya mektup;

 

"Sevgili çocuklar merhaba,

Biz Ardahan İnönü ilkokulu 1/A sınıfı olarak hepinize kucak dolusu selam gönderiyoruz ve sevgiyle sarılıyoruz.

İstedik ki bu yıl Tutum Yatırım ve Türk Malları haftası kapsamında sizlere Ardahan 'ımıza ait yöresel ürünlerimizi tanıtalım. Ardahan 1992 yılında il olmuş henüz yeni yeni gelişmekte olan 25.000 nüfuslu oldukça fazla göç vermiş bir ildir. Tarım ve hayvancılık başlıca geçim kaynağıdır. Kısaca gönderdiklerimiz hakkında bilgilendirmek isterim sizleri.

Ardahan Bali: Ardahan Kafkas ari ırkının endemik bitki örtüsünde bulunan yaklaşık 1500 bitkiden elde ettiği bir baldır. Akıtınca 1m kadar kopmadan uzayabilir ve bir sure sonra kristalize olur.

Ardahan Kaşarı: Yöremiz meralarında otlayan ineklerin sütünden yaklaşık 200 yıldır ayni doğal yöntemlerle üretilmektedir.

Özel üretim yöntemleri ve olgunlaşma surecinden geçirilir.

Damal Bebeği: Geleneksel Türkmen giysilerinin plastik bebeğe tamamen el işçiliği ile islenmesiyle üretilir ve bir çok yabancı ülkeye satışı yapılmaktadır. Japonya'da yapılan yarışmada en iyi tasarım dalında dünya birinciliği almıştır.

Ardahan Kavurması: Yöremizin meralarında beslenen büyük bas hayvanların etinden elde edilmektedir.

Kuşburnu Marmelatı: şeker içermeyen bu marmelatımız yöremizde doğada yetişen kuşburnu bitkisi toplanarak doğal yöntemlerle üretilmektedir.

Tereyağ: Tamamen doğal sütten üretilen tereyağımız yöremizde oldukça fazla tüketilmektedir.

 

Kete: Yöremizde oldukça fazla yapılan hamur isi çeşitlerinden en çok bilinen bir çeşittir."